9 Aralık 2014 Salı

Sorunlarımıza çarpıcı bir çomak : Toplumuzudaki Cehalet , Yozlaşma ve çöküşe dair minik bir analizden alıntılar

Merhaba ,
 
Aşağıdaki  alıntı  Melih Karakelle isimli bir elektronikçi arkadaşın blogunda yer alan kendi deyimiyle de , ayrıca Andy Warhol'un  popülerlik tanımını da anımsatır nitelike ,  bunca yıllık tüm çalışmalarına nazaran  bir yazı ile çok daha popüler olmasını sağlayan    " Türkiye'den neden taşındım "  isimli yazısından alınmıştır .
 
Yazının orjinal linkini  en alta ekleyeceğim ,  ben sadece  aşağıdaki harika formülü  kendi litaratürüme ve dağarcığıma katmak için özellikle  alıntılamak ihtiyacı duydum , çünkü  olması gerekeni  en iyi ve en anlaşılır özetleyen formül olduğunu düşünüyorum .
 
Melih Bey'e  bu vesile ile teşekkür ediyor , hayatında  mutluluk ve başarılar diliyorum .  Bakış açısını eyleme dönüştürme başarısı göstermiş bir birey olarak da bunu başarmış olduğuna da zaten inanıyorum .
...
Bence aşağıdaki formül  BİZİM durumumuzu  gayet net açıklıyor .   Analizi de gayet kolay ! Soru da çok basit "  iğne çuvaldız misali "  !  Ne  mi ?  Kendimize bakıp  sorabiliriz , biz bu formülün neresindeyiz , ya da   sonuçlarına  hangi düzeyde etki ediyoruz ve ne yapıyoruz ? 
 
Ben formülle kalayım , siz  bir de  Melih Karakelle'nin yazısına   ve sonrada altında ekli yorumda ki Zülfü Livaneli'nin de yazılarına bir göz atın  , iyi okumalar ...
 
Aylak Adam
Aralık 2014


Türkiye’den Neden Taşındım?    On 27 October 2014, in General, by Melih Karakelle 
( Yukarıdaki  başlıktan alıntlarla ...)
                
ÇAĞDAŞLIK FORMÜLÜ :
 
Toplumlarda cehaletin önüne geçmenin kritik bir eşiği vardır. Bu eşik  :  Birim  AKLI SELİM KİŞİ başına düşüne CAHİL   olarak ifade edilebilir
 
Eşiği var eden şey de aklı selim kişinin eğitebileceği cahil sayısının sınırlı olmasıdır.

Bu eşik değer aşıldığında YOZLAŞMA ’nın önündeki tek engel DEVLET'tir .

Devlet, toplum içerisindeki cahillerin ve aptalların, toplumun geri kalanına zarar vermeyecek düzeyde eğitiminden sorumludur.

Örneğin bunu başarabilmiş toplumlarda  herkes bir filozof falan değildir, sadece Devlet, öncelikle vatandaşlarının hepsini topluma zarar vermeyecek düzeyde eğitmiştir. Bunun sonucu olarak karşınızdaki insanın aptal olması sizin için problem teşkil etmez, kapasitesi kadar bir işte çalışır ve toplum için faydalı bir birey olur. Çünkü cahil değildir. Daha yüksek kapasitesi olanlar da aynı temel eğitimi aldıkları için, kapasitelerini kurnazlık için değil toplum yararına kullanmaları gerektiğini aksi durumda hayatın sürdürülebilir olmadığını bilir. Bu sayede uygar toplumlardan daha az dolandırıcı, daha çok bilim adamı çıkar.
 
----

Yazarın şu tanımlamalarını da alıntılıyorum

YOZLAŞMA:  Toplumdaki çürümüşlüğün bir norm halini alması ve değerlerde geri dönülemez çöküş yaşanması anlamına geliyor.
 
CAHİL: Yazıda , toplum normlarına uyabilecek düzeyde eğitilmemiş veya tersi yönde eğitlerek toplumun günlük hayatına tehdit oluşturan kişi olarak kullanılmıştır.
 
Örnek : Herkes devlet dairesinde sıraya girerken, sıraya girmeyip kurnazlık yaptığını düşünen, Yaya geçidinden geçen yayaya yol vermesi gerektiğini kavrayamayan kişi isterse 4 üniversite bitirmiş olsun cahildir.
APTAL: Türkiye dışında bu kelimenin aşağılama sayıldığı bir başka ülke var mı bilmiyorum ama Dünya üzerindeki her 3 kişiden 1’i Ortalamanın altında zekaya sahipken, Ortalama Zeka’nın IQ-90 civarı olduğu Türkiye gibi ülkelerde, bu 3 kişiden birinin zekası malesef, “akıllı” olarak tarif ettiğimiz bazı şempanzelerin(IQ-85) altında kalıyor. Sonuç olarak toplumda gördüğünüz tanıdığınız her 3 kişiden biri için Aptal demek bir hakaret değil, durum tespitidir.
 
DİKKAT  BENCE  EN CAN ALICI  SORU ( Aylak Adam )

Bu insanların aptal olduğunu bilerek hayata yaklaşmak, pek çok durumda “ama niye böyle yapıyorlar anlayamıyorum?” sorunuzun cevabıdır. "Öyle yaparlar çünkü kapasiteleri o kadardır."

Not:  İlgili yazının tamamı için
http://www.melihkarakelle.com/turkiyeden-neden-tasindim.html




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder