25 Eylül 2014 Perşembe

Bazen bir kitap size el sallar : ANILAR ŞALESİ ( Tony Judt )




Hiç tanımadığım bir tarih profösörü, yazar, eğitmen Tony Judt . Bu kitabı  ALS hastalığına yakalandığında ve  hastalığı esnasında yazamaya ( daha doğrusu bir kısımını yardım alarak ) karar vermiş ve yapmış . 2010 yılında kitap çıkmış . Judt aynı yıl ALS nedeniyle ölmüş . Kitap adından anlaşılacağı gibi anılar şalesi , kitabın başında hastalığının da etkisi ile  hafızasını ve anılarını nasıl toparlayabileceğini kitabın isminin nerden çıktığını güzel anlatıyor ( merak edin )  ... Çocukluktan günümüze ... Kıymetli bir entellektüelin ölümcül bir hastalığını ve öleceğini  bile bile yazdığı hem kişisel hem de dünya tarihinden kişisel deneyim ve izleri paylaştığı kitabı ŞİDDETLE tavsiye ederim ...
 
Kısa birkaç alıntı ile bağlıyorum , okunası bir kitap hiç şüphesiz .
KİTAPTAN ...
 
Kitaptan Alıntılar 1  : " Doğrusunu isterseniz ALS tahliyenin söz konusu olmadığı kademeli hapis cezasına benzer . Önce iki parmağını kaybedersin , arkasından bir uzvunu , sonrada kaçınılmaz olarak dördünü birden ..."

 
Kitaptan Alıntılar 2 : " Belkide şu hastalığın yol açtığı en can sıkıcı durum .... bir daha asla demir yoluyla seyahat edemeyecek olmamı bilmem . Bu bilginin ağırlığı üzerime kurşun gibi çökerken ölümcül bir hastalığın sonunun , bazı şeylerin bir daha asla olmayacağını anlamanın kasveti altında eziliyorum ... Artık sadece sürüncemede var olmak söz konusu , bir şey olmak mümkün değil ."

Kitaptan Alıntılar 3 : ( 60 'lardaki gençlik hareketleri ve dünyayı etkileyen devrime dair bir yorum ... bence HARİKA ve matrak ) " Bir iki yıl sonra Almanya'da galiba Göttingen 'de okuyan bir arkadaşımı ziyarete gitmiştim . Meğerse Almanya 'da "Devrim" bambaşka bir anlama gelirmiş . Kimse eğlenmezmiş . İngiliz gözüyle ( Yazar İngiliz bu arada ) herkes kelimelere dökülemeyecek kadar ciddi ve sekse kafayı takmış görünüyordu .Bu yeni birşeydi . İngiliz öğrenciler seksi çok konuşurlardı ama nasılsa çok az yaparlardı ; Fransız öğrencilerse sekste çok aktiftiler ( bana öyle geliyordu ) fakat seksle siyaseti birbirinden ayrı tutarlardı . Arada bir atılan " Savaşma seviş" sloganı dışında izledikleri siyaset müthiş , saçma bir şekilde kurumsal ve yavandı ... Öte yandan Almanya'da siyaset cinsellikle ilgiliydi . Cinsellik de büyük ölçüde siyasetti . Alman öğrencilerin hepsi komünde yaşıyordu galiba ... Rastgele cinselliğe tamamen kompleksiz yaklaşmak onlarında açıkladıkları gibi Amerikan emperyalizmiyle ilgili her türlü hezeyandan kurtulmanın , aynı zamanda ana babalarının nasyonalist maçoluk kılığında bastırılmış olarak karakterize edilen Nazi mirasından arınmanın en iyi yoluydu ..."

Kitaptan Alıntılar 4 : " Ben kelimelerle büyütüldüm ...Mutfak masasından oturduğum yer döşemelerine yuvarlanırdı .... Edward döneminin Büyük Biritanya Sosyalist Partisinden kalma toplum dışına atılmış serserilerin Asıl Dava' yı didiklemek için takıldıkları yer bizim mutfaktı . Kendi kendine yetişmiş Orta Avrupalılar ( Yazar Yahudi kökenli ) gecenin geç vaktine dek tartışırlardı : Marxismus, Zionismus , Socialismus . O ZAMANLAR KONUŞMAK BANA YETİŞKİNLERİN VARLIK SEBEBİ GİBİ GELİRDİ . Bu duyguyu asla yitirmedim . "

Kitaptan Alıntılar 5 : "Akademik yazıların " profesyonelleşmesi" ve elbette onunla birlikte " teori" ile " metodoloji" nin güvenliği açısından hümanistlerin biz biliriz anlayışı da bilmesinlerciliği savunur . Bu durum akıcı " popüler" laf ebeliğinde sahte değerlerin yükselmesini teşvik etmektedir .... buna örnek olarak " ekran uzmanlarının " yükseliğini gösterebiliriz .... onların cazibesi tam olarak TELEVİZYON İZLEYİCİSİNİ ekrana bağlama iddialarında gizlidir . Öte yandan daha önceki kuşaktan popüler bilim insanları yazarlık hünerlerini düz metinlere aktarırken , BUGÜNÜN " erişime açık" YAZARLARI KİTLELERİN HAYATINA RAHATSIZ EDİCİ ŞEKİLDE PATTADAN GİRİVERİRLER . BURADA KİTLELERİN DİKKATİNİN ÇEKİLDİĞİ NOKTA KONUDAN ÇOK PERFORMAN SAHİBİ OLUR " ( Aylak Adam  : Harika bir değerlendirme , bilim adamı mı yoksa " şov büzinis " maymunları mı diye soruyorum ben de )

 

DEVAM EDECEK ...


Kitap : ANILAR ŞALESİ (*)   -  Tony JUDT  ( YKY-2013 )

(*) Şale :  isim, mimarlık , ( Fransızca chalet )  : Uzun saçaklı çatısı olan alçak dağ konutu   ( TDK Sözlük )
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder